19. maj 2023

Gremo na pohodniški izlet: na Šmarno goro

LARA SLIVNIK

Letošnja pomlad ni bila naklonjena našim pohodniškim izletom. April in maj sta bila hladna in deževna. A kljub obilnemu deževju tudi v začetku tedna, smo se najbolj neustrašni v petek odpravili na Šmarno goro.

Na oblačni dan, 19. maja 2023, smo se zbrali na avtobusni postaji v Tacnu, pri mostu preko Save. Z avtomobili smo se skupaj odpeljali do vasi Zavrh pod Šmarno goro. Na začetku vasi smo pustili avtomobile in se dogovorili za potek poti. Jani je avto gorske reševalne postaje odpeljal na vrh Šmarne gore. Ostali smo se peš odpravili skozi vas in nato po makadamski cesti na Šmarno goro.

Hodili smo počasi, Jani nam je kmalu prišel naproti. Zopet nam je povedal nekaj zanimivosti o drevesih. Tudi Tonač in Roman na sta povedala nekaj zanimivosti. Pot navzgor nam je ob postankih, ogledih rastlinja in hiš ter zvonjenje in ob telovadbi vzela skoraj dve uri in pol. A vsi smo prišli na vrh., kjer smo se najprej razgledali po Ljubljanski kotlini, nato pa se odžejali, okrepčali in poklepetali.

Po skupinskem fotografiranju smo se odpravili v dolino. Tri člane je Jani peljal z avtom, ostali smo šli peš. Pot smo si skrajšali in šli mimo kmetije Mis, o kateri smo veliko slišali že na poti navzgor.

Do avtomobilov smo se vrnili hitro in se zaradi ure kosila poslovili. Za pot navzdol smo potrebovali le slabo uro! Celotne hoje sicer ni veliko, izvedeli smo, da tekači pridejo (sicer po drugi poti) na vrh v 10 minutah! Mi smo s porabili celotno dopoldne!

Zopet gre zahvala GRZS enoti Ljubljana, da nas je varno vodil in predvsem tudi za uporabo avtomobila, ki je tokrat zelo koristil trem našim članom!

Hvala Damirju, Igorju in Tatjani, da so z nami delili svoje fotografije.

Besedilo so napisali naši člani in ni lektorirano.