Skupina za pohodništvo

LARA SLIVNIK

Od začetka leta 2014 sodelujemo z Gorsko reševalno zvezo Slovenije – enoto Ljubljana. Nekateri naši člani so poznali gorske reševalce že pred tem, saj so bili vključeni v delovanje Zveze delovnih invalidov Slovenije.

Prvi skupni izlet smo organizirali januarja 2014, ko smo skupaj preverili zmožnosti članov v vlažnih tleh Škocjanskih jam in si kot nagrado ogledali še Hrastovlje. Tudi naslednji izlet nas je vodil proti morju, prehodili smo konec Slovenske planinske poti med Škofijami in Ankaranom. Še pred poletjem smo si pogledali zapuščino I. svetovne vojne pri Doberdobu in Sredipolju v Italiji. Kondicijo daljše ravninske hoje smo preverili na odseku Poti ob žici v Ljubljani, od Dolgega mosta do Kosez. V vročem poletju smo iskali nekaj sence po gozdovih med Troščinami in Malim vrhom in nazaj do Troščin, kjer smo imeli piknik. Šli smo še na Rašico, Klobuk, Planino nad Vrhniko, v Radovno in Krmo, nato ločeno še v Vrata in na slap Peričnik, ter končali leti 2015 na Starem Taboru nad Divačo. Leta 2016 smo sonce začeli iskati na Napoleonski cesti (Napoleonica) pri Občinah, nato pa obiskali Stari grad, Mali grad in Šutno v Kamniku, Šmarno goro, Sv. Lovrenc nad Polhovim Gradcem, našli meglo v Korenu nad Horjulom in za konec videli še Žagano peč in Lepi kamen. Naslednje leto smo bili v Mojstrani in šli po dolini Glinščice pri Trstu, na Mili vrh pri Kamniku, bili na Sv. Primožu nad Kamnikom, Osolniku nad Medvodami, Sv. Jakobu nad Medvodami ter zaključili z Nanosom. V letu 2018 smo šli na Gradiško jezero, v Litijo, kjer smo si ogledali rudnik Sitarjevec, hodili na Žagarski vrh, Krim, Rožnik, Smledniški grad ter Kurešček. Leta 2019 smo šli najprej iz Golovca na Orle, nato smo ponovili Gradiško jezero, šli na Sv. Ano nad Podpečjo, Debenji vrh, Rakitno, ponovili Sv. Lovrenc nad Polhovim Gradcem in končali z hojo na Jetrbenk. V koronskem letu 2020 smo bili na Toškem čelu, Jančah, ter Sv. Urhu in Orlah. Jeseni leta 2020 smo si zadali, da prehodimo spominsko pot ob žici, ki je obkrožala Ljubljano med II. svetovno vojno.

Po vseh poteh nas varno vodijo gorski reševalci, ki smo jih vzeli za svoje: Tonač, Roman, Jani, Dare in seveda Ljudmila. Največjo zahvalo smo dolžni Antonu Sazonovu – Tonaču, ki je srce in duša pohodov: daje pobude zanje, si vedno že predhodno ogleda celotno pot in nas pouči o naravnih ali zgodovinskih posebnostih poti. Roman Robas nas vedno zabava in z nami deli piškote. Jani Bele nas pouči o naravi in o varnosti v gorah. Prijeten sogovornik je tudi Dare Alič. Ljudmila Kropec vedno hodi kot zadnja in če je potreba, poskrbi tudi za naše pse. Vemo, da Tonaču idej za pohode ne bo zmanjkalo. Upamo, da uresničimo še čim več idej!

Besedilo so napisali naši člani in ni lektorirano.

Za več informacij o aktivnosti nas kontaktirajte TUKAJ.

Na Šmarno goro

Letošnja pomlad ni bila naklonjena našim pohodniškim izletom. April in maj sta bila hladna in deževna. A kljub obilnemu deževju tudi v začetku tedna, smo se najbolj neustrašni v petek odpravili na Šmarno goro.

Na Ljubelj z avstrijske strani

Letošnji oktober je res nenavadno sončen in topel. V kotlinah se je ponekod zadrževala megla do poldneva, zato smo pobegnili iz nižjih v višje kraje.

Sv. Ana na Mali gori

Oktober je bil topel in sončen, zato smo lepo vreme zopet izkoristili za hojo v naravi. V petek smo se zbrali pri Gostilni Livada.

V Tamar in nazaj

Na mrzlo, a sončno torkovo jutro, 20. septembra, smo se zbrali pri trgovini Merkur v Vižmarjah / Guncljah. Avtomobilski cilj je bila zopet Gorenjska: tokrat Nordijski center Planica (931 m) in nato peš do Doma v Tamarju (1108 m).

Po stari cesti na Vršič

Na sončni četrtek smo se zjutraj zbrali v Vižmarjah / Guncljah. Tokrat smo šli po stari cesti na Vršič: začeli smo pri razgledišču pod Tonkino kočo in šli do Poštarskega doma ter nato do prelaza Vršič.

Ključ

Člani Kluba CVB-Ljubljana in GRZS enota-Ljubljana smo se dogovorili,da se ponovno zberemo in gremo skupaj na pohod. Ob 9.15 smo se zbrali na Obračališču Dolgi most P+R Vsi nasmejani,da se ponovno vidimo smo se porazdeli po avtomobilih.

Od toplega izvira Straža do Verja in nazaj

Na sončni majski petek smo se zbrali pri mostu čez Savo v Tacnu. Po uvodnih pozdravih je kazalo, da smo vsi in se lahko odpeljemo naprej.

Jesenkova pot

Za preizkus kondicije v letu 2022 smo prehodili celotno Jesenovo pot, pot ki vodi po ljubljanskem Tivoliju in Šišenskem hribu. Zbrali smo se ob vhodu v Tivoli iz Celovške ceste, pod Halo Tivoli.

Hoja na Ljubeljsko sedlo

Deset članov Kluba CVB Ljubljana, trije naši prijatelji in štirje gorski reševalci, smo se v petih avtomobilih odpeljali do mejnega prehoda Ljubelj. Dogovorili smo se, da bomo šli samo po slovenski strani, od mejnega prehoda do koče in prelaza ter nazaj po isti poti, ter izpustili prvotno načrtovani spust na avstrijsko stran, saj bi bilo premikanje avtomobilov v trenutnih okoliščinah preveč zapleteno.

Hoja na Slatnik

Po lepi mulatjeri z razgledom proti jugu smo hodili v raztegnjeni skupini in previdno. Vsak bolnik z motoričnimi oviranostmi je dobil spremstvo svojega gorskega reševalca. Tokrat smo hodili skupaj, a na primerni razdalji. Nekajkrat smo se ustavili, občudovali razgled in slišali nekaj zgodovinskih zanimivosti.

Prehodili smo Pot ob žici

Naše Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije je septembra 2020 obeležila 30 let. Zato naj bi vsak Klub izvedel akcijo 30 kilometrov za 30 let. V Klubu CVB Ljubljana smo se odločili, da bi čim več naših članov skupaj prehodilo kar najdaljšo razdaljo.