1. oktober 2020

Kolesarimo.Skupaj

LARA SLIVNIK

23. septembra 2020 smo obeležili nov državni praznik, dan slovenskega športa. Ob tem je Kolesarska zveza Slovenije v dneh med 23.9. in 4.10. prvič organizirala virtualni kolesarski maraton. Fundacija Neurotrust je vzporedno opozorila na skupine nevrološko hendikipiranih posameznikov, ki kolesarijo in ob tem potrebujejo nekaj več razumevanja ali pomoči. Ob demenci, poškodbi hrbtenjače in cerebralni paralizi so izpostavili tudi možgansko kap. Povabili so Klub CVB Ljubljana, da smo kolesarili skupaj.

Vsak udeleženec dogodka Kolesarimo.Skupaj je lahko kolesaril po poljubni trasi. V Klubu CVB Ljubljana smo se odločili, da bomo kolesarili kot skupina po trasi, dolgi 30 km. S tem smo istočasno začeli obeleževati tudi 30 let od ustanovitve Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo.

V četrtek, 1. oktobra 2020, se nas je sedem kolesarjev, članov Kluba, zbralo pri gostilni Livada. Pridružili sta se nam tudi dve terapevtki iz Nevrorehabilitacijskega centra Itero. Najprej so nas presenetili z bonom za skupinsko vadbo. Po kratki slovesnosti in obilnem fotografiranju smo se poslovili od naših pohodnikov, ki so isti dan začeli s skupinsko hojo po celotni trasi Poti ob žici.

Začeli smo kolesariti in iz megle je začelo kukati sonce. Prvi je vozil Nejc, ki je tudi določil traso poti. Odpeljali smi se po Ižanski cesti, šli čez Črno vas in Podkraj do vasi Jezero, kjer smo imeli postanek z izvrstnimi palačinkami. Malo smo si odpočili, se sončili in slikali ter nadaljevali pot skozi Podpeč do Notranjih Goric. To je bil najbolj zahteven del poti, saj je cesta ob delavnikih prometna, s kar nekaj tovornjaki. Voznikom tovornjakov ni bilo všeč, da smo na cesti tudi kolesarji z nekoliko širšimi kolesi. V Notranjih goricah so nas zelo prijazno sprejeli pred Centrom starejših DEOS in nam postregli s kavo. Sledila je cesta skozi Vnanje Gorice in lepa neprometna pot do Mestnega loga, nato skozi Murgle do Livade. Vtise smo strnili na skupnem kosilu.

Po štirih urah kolesarjenja smo bili utrujeni, a še vedno družabni. Ker je bil ta dan tudi prvi četrtek v mesecu, nas je čakal še mesečni sestanek Kluba. Ker se ne moremo dobivati v Domu upokojencev na Taboru, smo naše sestanke prestavili kar v gostilno Livada. Kolesarji in pohodniki smo delili vtise tega dne s nekaj našimi člani, ki se teh aktivnosti še ne zmorejo udeleževati.

Po asfaltu smo prekolesarili 31 kilometrov, z le malo višinske razlike. Hvala Nevrorehabilitacijskemu centru Itero za povabilo, donacijo in simpatično spremstvo, Nejcu za vodenje, Tamari, Damirju, Igorju in ostalim fotografom za ujete lepe trenutke, vsem udeležencem za prijetno družbo!

Besedilo so napisali naši člani in ni lektorirano.