11. avgust 2022

Po stari cesti na Vršič

LARA SLIVNIK

Na sončni četrtek smo se zjutraj zbrali v Vižmarjah / Guncljah. Tokrat smo šli po stari cesti na Vršič: začeli smo pri razgledišču pod Tonkino kočo in šli do Poštarskega doma ter nato do prelaza Vršič.

Po uvodnih pozdravih v Ljubljani so se javili šoferji: Štefan, Dare, Jani, Marko in Tonač. Majda je sporočila, da pride do izhodišča. Posedli smo se v avtomobile in se odpeljali do razgledišča pod Tonkino kočo. Že takoj smo občudovali Prisankovo okno. Preobuli smo se in začeli s hojo: najprej nekaj metrov ob cesti do Tonkine koče (1380 n.m.), nato smo zavili v gozd. Vseskozi so nas spremljali čudoviti pogledi na Prisojnik z oknom in vsi ostali okoliški hribi. Štefan je imel težave s stopalom, zato je hodil previdneje in smo ga večkrat počakali. Občudovali smo rože in macesne. Umikali smo se kolesarjem, veseli pa smo bili Marka, ki nam je prikolesaril naproti. Navdušeni smo bili, ko smo hodili po nizki travi, težko je bilo hoditi po kamenju. Porabili smo ogromno časa, saj smo hodili res počasi. Darinka je ugotovila, da ji je odpadel podplat, a Ljudmila ga je našla in Jani ga je strokovno pritrdil nazaj na ostanek gojzarja. Ponovno smo ugotovili, da brez gorskih reševalcev ne gre.

Po treh urah počasne hoje smo prišli do Poštarskega doma (1688 n.m.), kjer smo si odpočili, se odžejali in tudi kaj pojedli. Čakal nas je še najlepši pogled na Ajdovsko deklico in pot navzdol mimo Tičarjevega doma (1618 n.m.) do prelaza Vršič (1611 n.m.). Tu je bilo res veliko prometa, motorjev, avtomobilov, avtodomov in med ovce. Marko nas je čakal z avtom in odpeljal šoferje po preostale avtomobile. Hitro so se vrnili in na prelazu smo se poslovili, se posedli v avtomobile in se odpeljali nazaj do Ljubljane.

Hvala Tonaču za izvrstno idejo, predhodni pregled poti in vodstvo, hvala celotni GRZS enota Ljubljana za varen in prijetno preživet dan. In Damirju za ovekovečenje nekaterih trenutkov.

Naslednjič gremo lahko – na Štefanovo željo – v Tamar.

Besedilo so napisali naši člani in ni lektorirano.