7. oktober 2022

Prvi ogled Ljubljane

LARA SLIVNIK

Tokrat smo se družili nekoliko drugače. Na pobudo članov in ob pomoči Slovenske turistične organizacije (STO) smo si ogledali Ljubljano. Vodila nas je gospa Irina Cerar, lokalna turistična vodnica za Ljubljano.

Počakali smo na suho vreme in določili petkovo dopoldne. Zbrali smo se pri Prešernovem spomeniku in izvedeli nekaj zgodb: o Prešernu, o nastanku spomenika, o Juliji, o Tromostovju. Nato smo se odpravili po mestu: po Wolfovi do Gerberjevega stopnišča, nato do ostanka vodnjaka in drugih ostalin iz rimske dobe na Kongresnem trgu, ogledali smo si maketo Emone, odšli do Čevljarskega mostu, mimo Ključavničarske ulice po Mestnem trgu do Mestne hiše z Robbovim vodnjakom, ustavili smo se ob Stolnici ter šli mimo glavne tržnice do Mesarskega mostu, kjer smo zaključili skoraj dve uri dolg sprehod. Kdor je imel čas, je sprehod zaključil s skupinsko kavo na Petkovškovem nabrežju, kjer smo strnili vtise. Mnenje vseh je bilo enotno: še kdaj bomo šli na ogled Ljubljane.

Hvala Irini, Damirju in Igorju za slike.

Spoznali smo, da je naše znanje o glavnem mestu različno. A vsi smo izvedeli kaj novega. Hvala gospe Irini Cerar za vodstvo in za prijetno družbo. Vsi udeleženci smo si enotni, da bomo še prišli na vodenje ljubljanskih turističnih vodnikov. Vabimo tudi ostale člane, da se nam pridružite!

Besedilo so napisali naši člani in ni lektorirano.