20. september 2022

V Tamar in nazaj

LARA SLIVNIK

Na mrzlo, a sončno torkovo jutro, 20. septembra, smo se zbrali pri trgovini Merkur v Vižmarjah / Guncljah. Avtomobilski cilj je bila zopet Gorenjska: tokrat Nordijski center Planica (931 m) in nato peš do Doma v Tamarju (1108 m).

Po uvodnih pozdravih smo hitro začeli govoriti predvsem o vremenu: v Ljubljani je bilo prvo jesensko hladno in megleno jutro, a Vižmarje so bile obsijane s soncem. Med čakanjem na zamudnika so se javili šoferji: Štefan, Dare, Marko in Tonač. Po dobri uri vožnje smo se zopet zbrali v dolini pod Poncami. Pričakal nas je mraz, bilo je je 2 stopinji nad ničlo. Po vročem poletju še nismo navajeni takšne hitre temperaturne spremembe.

Preobuli smo se, si nadeli kape in rokavice ter se dogovorili za pot. Ker nas je zeblo, smo se v manjših skupinah odpravili na pot. Do Doma smo šli po cesti, ki je primernejša za našo hojo. Tokrat se nismo nič čakali, saj je bilo res hladno, pot pa je široka in lepo označena ter nima stranpoti. Po slabi uri zmerne hoje so bili prvi že na travniku pred Domom. Preko travnika je bil lep razgled na s soncem obsijani izvir Nadiže, ki je bruhal iz skal in hitro poniknil med kamenjem. Nekatere nas je zamikal slap, nekatere del s soncem obsijanega travnika, nekatere sta premamila topla peč in čaj v Domu.

Po uri in pol hoje smo se vsi zbrali v Domu, kjer smo se pogreli, se odžejali in nekateri tudi najedli. Po dobri uri počitka in klepeta smo se odpravili na s soncem obsejati travnik pred Domom, kjer smo se večkrat slikali. Roman nam je povedal več o Domu v Tamarju in kapelici, ki stoji ob njem, ter o vseh gorah, ki obkrožajo dolino.

Ob povratku smo se razdelili na dve skupini. Skupina najbolj hitrih in z dovolj ravnotežja je šla še do Nadiže, kamor jih je peljal Roman. Skupina počasnejših in z manj ravnotežja se je odpravila nazaj do izhodišča, a tokrat po pešpoti. Vmes je kolesaril Marko, ki je povezoval obe skupini.

Ko smo se zopet zbrali pri avtomobilih, je bilo prijetno toplo. Preobuli smo se, se dogovorili za morebitni naslednji izziv (sv. Ana nad Ribnico), uredili parkirnino in se odpeljali nazaj v Ljubljano.

Ponovno se zahvaljujemo Tonaču za izvedeno idejo in predhodni pregled poti ter vodstvo. Hvala Romanu za kratko predavanje in vodstvo na izvir Nadiže. Hvala Ljudmili, da vedno varuje najbolj nestabilne člane. Hvala Daretu, da nam dela družbo. Hvala Marku, da je skrbel za povezavo med skupinami. Hvala članom GRZS enota Ljubljana in članom Kluba CVB Ljubljana za prijetno preživet dan. In Igorju za ovekovečenje nekaterih trenutkov.

Besedilo so napisali naši člani in ni lektorirano.