11. november 2022

Ženske v Ljubljani

LARA SLIVNIK

Spet smo si – na pobudo članov in ob pomoči Slovenske turistične organizacije (STO) – ogledovali Ljubljano, tokrat je bila tema Ženske in Ljubljana. Vodila nas je gospa Manica Pogačnik, lokalna turistična vodnica za Ljubljano.

Za ogled smo določili petkovo dopoldne, saj so naši člani vse ostale dni zasedeni. Zbrali smo se pred Kazino na Kongresnem trgu, kjer je eden izmed spomenikov uporu žensk v letu 1943. V nadaljevanju smo se sprehodili po Ljubljani in izvedeli več o gospe Šumi, lastnici tovarne bonbonov Šumi, nato o pesnici Luizi Pesjakovi, gospe Naglas in njenem pohištvu, pesnici Lily Novy in hišni številki 11a, slikarki Ivani Kobilci ter zaključili pri drugem spomeniku (izmed skupaj štirih) ženskemu uporu med drugo svetovno vojno, ki je na Pogačarjevem trgu. Skupaj smo ugotovili, da je imela Ljubljana do sedaj vsaj štiri županje. Koliko je cerkva z ženskimi svetnicami, nam tudi s skupnimi močmi ni uspelo ugotoviti.

Hvala gospe Manici Pogačnik za vodstvo. Hvala Igorju za slike. Preživeli smo prijetno dopoldne, se sprehodili in izvedeli nekaj novega. Vabimo tudi ostale člane, da se nam pridružite!

Besedilo so napisali naši člani in ni lektorirano.